CSAK CSINÁLD

Inforfess

Inforfess

Vezető vagy csapattag? A döntés a tiéd!

2017. november 17. - Inforfess

screeningworkgroup-1024x684.jpg

A csapatmunka nagyrészt azt jelenti, hogy kettő vagy több ember együttesen működik a legjobb tudásuk szerint egy adott probléma megoldásán vagy épp a mindennapi munkájukból kifolyólag kell hogy együtt dolgozzanak. Azért mondtam hogy a legjobb tudásuk szerint mert ha egy csapat sikeres akar lenni akkor mindenki a legjobbját kell hogy nyújtsa az adott cél elérése érdekében. 

Egy jó csapatmunkához szükség van egy jó vezetőre is! Szokták mondani hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő ez mindenkinek mást jelent de ha át akarjuk fordítani akkor egy sikeres csapat mögött áll egy vezető? Igy van! 

S hogy milyen egy jó vezető? Erre a kérdésre olyat is hallottam, hogy azt még nem találták ki :) Veleményem szerint vannak jó vezetők.

De erre a kérdésre mindenki más választ tudna adni, mivel nem vagyunk egyformák, mindenki mást tart szem előtt, mindenkinek más a fontos, más ingerküszöb de ez normális dolog.

Egy vezetőnek nincs egyszerű dolga, mindenki azt gondolja hogy egy igazgatónak, egy vezetőnek sok pénze van, mindenki azt csinálja amit ő mond, minden az övé, akkor megy haza a munkából amikor akar, nagyjából azt csinálhat amit akar, mert őt úgysem kéri számon senki.

Nos ez tévhit, egy vezetőnek, egy igazgatónak nem olyan könnyű a dolga akár mennyire is gazdag lehet akár mennyire is befolyásos. Sok minden nehezedik a vállára. Jó vezetői készséggel kell rendelkezni, fel kell ismernie a problémákat a problémákra a megoldásokat, korrigálni kell egy csapatot amely nem kevés létszámból is állhat, mindenkinek meg találni az erősségét, a gyengeségét, csapattá kell kovácsolni az embereket. Egy vezetőtől mindig elvárják hogy tudja a helyes utat, nagyrészt tőle várják a megoldásokat. Nem egyszerű vezetőnek lenni sem viszont ha jól csinálod akkor nem lehet gond. 

Összefoglalva 

  •  Vezetői készség
  •  Probléma felismerés 
  •  Megoldás keresés 
  •  Kommunikációs készség 
  •  Döntéshozatali készség
  •  Magabiztosság 
  •  Önbizalom 
  •  Példa mutatás 
  •  Humor 
  •  Következetesség 
  •  Rugalmasság 

Egy jó vezető rendelkezik ezekkel a dolgokkal! 

 

Nézzük hogy milyen egy jó Csapat! group-work-1.jpg

Van úgy és talán elég sokszor van hogy a vezetők sem tudnak mindent, ezért vesznek fel olyan embereket akik tudják, értenek az adott dolgokhoz. 

Egy jó csapatban nékülözhetetlen a kommunikáció, mindenkinek szót kell értenie mindenkivel, biztos vagyok benne hogy vannak és lesznek nézet eltérések de érdemes félre tenni az apró nüanszokat egymás közt és az adott cél elérésére fókuszálni. Egy csapat az egységről szól, egymást segítve végzünk el egy feladatot. Mindenkinek bíznia kell a társában, a másik félben. A magánéleti problémákat félre kell tudni tenni ha csapatban dolgozol, nem fertőzheted meg a csapat morálját munka közben azzal hogy neked rossz napod van, vagy épp rossz kedved, az adott esetben nyilván hogy kérhetsz segítséget, elvégre egy jó csapat nem csak arról szól hogy társak vagyunk a munkában aztán ha vége akkor helló, barátok is vagyunk ha valami magánügyi problémánk van akkor tudjuk megosztani egymással biztos lesz aki segíteni tud majd. Egy csapatban őszintén szólva kell a humor, kell a vidámság, ne úgy végezzük a feladatot mintha temetésen lennénk, nyugodtan lehet viccelődni a másikkal. Ami még kifejezetten fontos a motiváció, motiválj hogy motiválódj, tehát inspirálj másokat, motiváljátok egymást így sokkal könnyebb egyről a kettőre lépni.shutterstock_56229766.jpg

 

Összefoglalva

  • Kommunikáció 
  • Humor 
  • Együttműködés 
  • Elkötelezettség 
  • Motiváció 
  • Bizalom 

Merem remélni hogy egy ilyen vezetővel és egy ilyen csapattal bármit el lehet érni az életben.

Most a döntés a tiéd, vezető szeretnél-e lenni vagy egy ilyen csapat tagja? :)  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://inforfess.blog.hu/api/trackback/id/tr8113292995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása